KENALI PERBEZAAN BB, CC & DD CREAM

Jika anda mengunjungi Sephora, kedai farmasi  atau di mana-mana kaunter kosmetik,  anda mungkin kebingungan melihat pelbagai cecair atau krim yang mempunyai warna  seolah kulit yang gebu .

Formulasi  krim ‘alfebat’ seperti  krim BB, krim CC, dan sekarang Krim DD-telah menjadi pilihan pengguna sebagai  ‘moisturiser’ bewarna dan ‘foundation’ . Tetapi apakah fungsi semua krim-krim ini?

Apakah perbezaan antara mereka? Dan yang paling penting: Mana yang patut anda gunakan?

Di sini kami memberi penjelasan untuk anda.

jungi Sephora, kedai farmasi atau di mana-mana kaunter kosmetik, anda mungkin kebingungan melihat pelbagai cecair atau krim yang mempunyai warna seolah kulit yang gebu .

Formulasi krim ‘alfebat’ seperti krim BB, krim CC, dan sekarang Krim DD-telah menjadi pilihan pengguna sebagai ‘moisturiser’ bewarna dan ‘foundation’ .

Tetapi apakah fungsi semua krim-krim ini?  Apakah perbezaan antara mereka? Dan yang paling penting: Mana yang patut anda gunakan?

Di sini kami memberi penjelasan untuk anda.

Apa itu BB Cream?  Nama ringkas untuk balsam kecantikan atau balsam ‘blemish’, krim BB adalah asas solek dan penjagaan kulit. Walaupun faedahnya nampaknya tidak berkesudahan, di krim BB adalah pelembap berwarna terbaik dan faedah  SPF.

Apa yang ia lakukan: Krim BB boleh melicinkan kulit, mengandungi unsur-unsur anti-penuaan, malah mengeluarkan tone kulit anda, melembapkan, melindungi daripada kerosakan matahari, dan mempunyai komponen yang memantulkan cahaya yang memberikan kulit anda kelihatan licin dan berseri!

Cara menggunakannya: Walaupun ia mungkin mempunyai SPF, jangan biarkan wajah anda terdedah matahari  – lapisan pelindung cahaya anda perlukan. Krim BB juga boleh digunakan sebagai primer, pelembap, dan asas!

Bagaimana ia berbeza: BB krim memberikan perlindungan paling rendah dalam semua krim BB, CC & DD, jadi ia sesuai untuk wanita muda yang kulitnya memerlukan sedikit perhatian sahaja!

Apa itu? Diperkaya dengan vitamin C dan E, krim  pembetulkan (correction) kulit mirip dengan krim BB, tetapi berfokus pada pembetulan warna kulit.

Apa yang dilakukannya: Lebih pudar daripada krim BB, tujuan utama CC krim adalah untuk membetulkan masalah warna kulit tidak sekata dan kemerahan. Sama seperti krim BB, ia mempunyai SPF juga (nombor berbeza mengikut jenama).

Cara menggunakannya: Jika anda mudah terdedah kepada jerawat, mempunyai kulit yang kusam, bintik hitam atau kemerahan yang berterusan, krim CC adalah baik untuk anda.

Bagaimana ia berbeza: Gunakan krim CC untuk membantu masalah  kemerahan, jerawat, bintik gelap dan sebagainya. Ia juga lebih ringan daripada krim BB!

Apa itu? Masih dengan kegilaan krim alfabet, krim DD, atau “do-all dinamis” adalah krim super.

Mereka menggabungkan faedah krim BB dan krim CC. Walau bagaimanapun, tumpuan utama mereka adalah anti-penuaan.

Apa yang dilakukan: Sebagai krim anti-penuaan krim DD berfungsi untuk mengurangkan kesan kedutan dan garis halus sepanjang penggunaan. Selain itu, krim DD akan mengimbangi tona kulit dan melindungi kawasan paling sensitif kulit anda.

Cara menggunakannya: Seharusnya dengan penggunaan yang berterusan,  anda akan merasai peningkatan kecantikan kulit anda, jadi gunakan dengan kerap dan jadikan ia rutin harian anda!

Bagaimana ia berbeza: Permintaan yang tinggi pada DD krim adalah kerana kesan anti-penuaan yang sangat berkesan.  Jika anda ingin mengatasi masalah kedutan dan tanda kesan penuaan, krim ini adalah krim untuk anda.